Choose your language: English | Romanian  



CENTRUL DE ZI AL FUNDATIEI CAMINUL PHILLIP

Profilul cartierului

Copiii din cartierul Prelungirea Ferentari traiesc la nivelul minim de subzistenta, cel mai adesea sub conditiile sociale standard. Familiile dezmembrate sunt foarte des intalnite, iar rata abandonului copilului este foarte ridicata. De asemenea, rata abuzului si neglijarii este foarte mare. Rudele apropiate au tendinta de a locui impreuna cu membrii unei familii, ajungand pana la 10 persoane intr-o camera. Copiii care locuiesc in aceste conditii improprii si adesea insalubre, sunt expusi unui risc ridicat de a contacta diferite boli, dupa cum arata statisticile facute de personalul Fundatiei Caminul Phillip. Majoritatea apartamentelor nu au apa curenta sau caldura, ceea ce inrautateste cu mult situatia pe timpul iernii. De asemenea, marea majoritate a copiilor din aceasta zona nu se hranesc intr-un mod adecvat, iar pentru multi dintre ei masa oferita in centru este singura masa pe zi.

Cartierul este periculos, murdar si corupt. Aici locuiesc multi traficanti de droguri si prostituate si, de asemenea, multi cersetori si hoti. In strada si in spatele cladirilor sunt gramezi de gunoaie, iar cainii vagabonzi se plimba in voie pe strazi.

Atitudinea generala despre scoala este negativa. Intrebarea „de ce sa pierdem timp invatand cand putem sa furam si sa facem bani acum?”, este o supozitie tacita pentru multi dintre rezidentii acestui cartier. Parintii nu sunt educati si nu isi pot ajuta copiii sa invete la scoala.

In cartier este un procent ridicat de populatie rroma. Rata saraciei in randul populatiei rome din Romania este extrem de ridicata in comparatie cu restul populatiei, datorita mai multor factori istorici. De-a lungul istoriei, populatia roma a fost marginalizata si discriminata, iar stereotipuri ca "hot murdar" sunt inca actuale. Integrarea populatiei roma in societatea romana poate fi realizata numai cu un efort comun care sa contracareze o lunga istorie de marginalizare (pentru mai multe informatii despre populatia roma, vizitati www.rroma.ro).

^ go top

Ce oferim noi

Chiar in mijlocul acestui cartier, au ales Ovidiu si Viorica sa infiinteze Centrul de Zi al Fundatiei Caminul Phillip, pentru a acoperi nevoile cele mai acute ale copiilor si familiilor din aceasta zona. Copiii vin in Centrul de Zi, inainte sau dupa cursurile scolare si petrec aici cateva ore facandu-si temele, luand masa si jucandu-se cu ceilalti copii. Centrul de Zi ofera un mediu sigur si propice dezvoltarii copilului, unde acestia pot primi ajutorul si dragostea de care au nevoie. Mai mult, personalul nu urmareste numai dezvoltarea relatiilor cu copiii, ci si cu familiile lor, ceea ce extinde influenta Centrului de Zi si in comunitate.

In plus, credem ca pentru a asista copiii si familiile cat mai bine, trebuie sa intarim reteaua de relatii din comunitate. In acest scop, noi lucram sa dezvoltam si sa consolidam parteneriatele existente dintre Caminul Phillip si comunitate, cu scolile locale si cu institutii guvernamentale (primarie, inspectorat scolar, Directia pentru Protectia Copilului, Minsterul Educatiei, Cercetarii si Tineretului).

^ go top

Activitati zilnice din Centrul de Zi

  • Oferirea gratuita a unei mese calde si a suplimentului nutritiv, zilnic
  • Ajutor la efectuarea temelor, oferit de profesori calificati
  • Meditatii la anumite materii pentru imbunatatirea rezultatelor scolare
  • Activitati de divertisment si/sau culturale care stimuleaza creativitatea, gandirea critica, rezolvarea problemelor, motiveaza participarea la concursuri cu alti copii si insufla sentimentul de apartenenta la comunitate (arta si mestesug, literatura, educatie civica, cor, jocuri in aer liber intr-un mediu protejat)
  • Activitati recreative aditionale incluzand vizite si tabere de vara

^ go top

Asistenta sociala

Luand in consideratie nivelul de saracie al copiilor asistati si al familiilor lor, am dezvoltat o varietate de servicii menite sa acopere nevoile lor.

Pentru copii:

  • Asigurarea gratuita de rechizite pentru fiecare copil (caiete, pixuri, etc.), materiale scolare auxiliare, incaltaminte si imbracaminte
  • Elaborarea si actualizarea anchetelor sociale pentru fiecare copil, incluzand informatii despre familie, scoala, starea de sanatate si evaluarea nevoilor
  • Implementarea unei strategii adecvate in functie de nevoile individuale

Pentru familii:

  • Distribuirea de ajutor de urgenta pentru familii extrem de sarace, in mancare si alte ajutoare
  • Vizite regulate la familiile asistate pentru monitorizarea situatiei lor
  • Medierea intalnirilor dintre copii si membrii familiei, cu accent pe integrare si/sau reintegrare familiala
  • Acordarea de asistenta juridica pentru parinti, sfatuindu-i cum sa obtina carti de identitate si cum sa indeplineasca formalitatile pentru inscrierea la medicul de familie
  • Oferirea de informatii recente despre legislatia muncii si cu privire la orientarea profesionala

^ go top

Rezultate

Centrul de Zi al Fundatiei Caminul Phillip ofera servicii eficiente in folosul comunitatii. Fiecare copil asistat a facut progrese incurajatoare de cand a venit la centru. Copiii care erau izolati si retrasi din punct de vedere social, acum participa la toate activitatile si s-au integrat foarte bine in colectivitate. Cei care erau pe punctul de a abandona scoala, acum frecventeaza cursurile, iar notele lor s-au imbunatatit simtitor.

^ go top

(c) Fundatia Caminul Phillip, 06.2003
design de Andrei Ionescu