Choose your language: English | Romanian  COPII IN SITUATIE DE RISC: POVESTI ADEVARATE DESPRE SCHIMBARE SI SUCCES

« back | next »

Speranta si sanse pentru viitor

Un copil exceptional cu care suntem foarte incantati sa lucram este Alexandra Rosu. Ea are 11 ani si este in clasa a III-a.

In vara anului 2002, inainte de inceperea noului an scolar, o asociatie roma numita "Romani Criss" ne-a solicitat ajutorul sa oferim asistenta sociala si educationala unei familii care locuia in Ferentari. Aceasta este una dintre organizatiile cu care noi colaboram prin schimb de informatii si materiale.

Din ancheta facuta de asistentul social, am aflat ca familia Alexandrei are 8 membri: 2 adulti si 6 copii. Apartamentul in care locuiesc este deconectat de la incalzire, apa si gaze, pentru ca platile nu au fost achitate. Datorita lipsei caldurii, peretii sunt umezi si exista un risc ridicat de imbolnavire. Standardul de viata al familiei este extrem de scazut.

Mama Alexandrei nu are loc de munca si nu a absolvit nici scoala elementara (8 clase). Primul ei sot a decedat. Din aceasta casatorie are 4 copii:: Vasile 19 ani, Daniela -15 ani, Aurelia- 14 ani si Alexandra 11 ani. In prezent convietuieste, fara casatorie legala, cu tatal celorlalti doi copii: Maria 7 ani si Mihai 3 ani. Concubinul mamei nu are nici el loc de munca. Este lucrator cu ziua.

Datorita lipsei de venituri, copiii de varsta scolara au fost pe punctul de a abandona scoala parintii nu puteau sa le cumpere rechizite, imbracaminte, incaltaminte si hrana suficienta. Dupa interventia Fundatiei Caminul Phillip, cele trei fete - Daniela, Aurelia si Alexandra au fost integrate in programul educational si social al Centrului de Zi, beneficiind de toate serviciile oferite.

Rezultatele scolare ale Danielei si ale Aureliei erau slabe inainte de venirea la Caminul Phillip, dar in urma ajutorului acordat de profesori, notele lor s-au imbunatatit considerabil.

Alexandra este un caz mai special. Ea este foarte inteligenta si doreste sa-si continue scoala. Problemele ei erau mai mult legate de integrare sociala. Cand a venit la Caminul Phillip era foarte timida si retrasa. Nu cauta compania celorlalti copii, preferand sa-si faca temele singura, fara sa vorbeasca cu nimeni. Dupa mai multe ore de consiliere si dupa ce s-a obisnuit cu copiii, s-a integrat in grup. Alexandra este foarte activa acum in toate activitatile desfasurate in Centrul de Zi, fiind foarte cooperanta si creativa.

Suntem foarte bucurosi ca am putut sa o ajutam sa continue sa mearga la scoala. Ar fi fost o tragedie ca o fata atat de inteligenta ca ea sa piarda sansa unui viitor mai bun doar pentru ca nu avea posibilitaea sa mearga la scoala.

^ go top

(c) Fundatia Caminul Phillip, 06.2003
design de Andrei Ionescu