Choose your language: English | Romanian  COPII IN SITUATIE DE RISC: POVESTI ADEVARATE DESPRE SCHIMBARE SI SUCCES

« back | next »

Dorinta de a reusi in ciuda tutoror obstacolelor

Laurentiu Baldovin este un baiat de 16 ani, care este foarte ambitios si care are o dorinta foarte mare de a reusi in viata, fapt remarcabil luand in consideratie mediul din care provine. Laurentiu locuieste in prezent cu bunica lui de 70 de ani si cu cei 5 frati ai sai. Tatal lui a murit cand era foarte mic si mama l-a parasit imediat dupa aceea. O perioada Laurentiu a fost la orfelinat, dupa care a fost luat in grija bunicii.

Casa in care locuieste este intr-o stare deplorabila. Nu are incalzire, apa calda si nu exista posibilitatea de a gati mancare, pe de o parte din cauza lipsei de bani pentru achizitionarea alimentelor si pe de alta din lipsa gazelor.

Am obtinut o descriere mai detaliata a personalitatii lui Laurentiu de la psihologul nostru, Maria Tudor. In urma unor sesiuni de consiliere, psihologul a ajuns la urmatoarea concluzie:

La suprafata Laurentiu este un baiat vesel, sociabil si comunicativ. Cu toate acestea, aceasta este doar o imagine de sine pe care el vrea sa o afisese celorlalti: imaginea unei persoane fara nici un fel de probleme si griji. Acesta este felul in care el incearca sa-si ascunda adevarata personalitate, care are de fapt foarte multe probleme si dificultati.

Cele mai importante lucruri pentru el sunt familia si prietenii. Este foarte motivat si hotarat sa reuseasca atunci cand va fi adult, insa are si o oarecare teama de esec datorita lipsurilor financiare pe care le are familia lui.

Laurentiu este foarte bucuros si multumit ca exista acest Centrul de Zi in cadrul scolii, unde sunt persoane care il pot ajuta sa-si rezolva unele probleme pe care le are. Insa mai presus de toate, el apreciaza meditatiile si ajutorul la teme oferit de profesori. Acest ajutor este foarte util pentru el, iar rezultatele lui scolare s-au imbunatatit. Mai mult, acest sprijin este foarte important pentru el pentru ca se pregateste pentru examenul de capacitate din clasa a 8-a. Acest examen ii ofera posibilitatea sa studieze mai departe la un liceu sau la o scoala profesionala.

Ca multi alti copii in situatia lui, continuarea studiilor dupa clasa a 8-a este singura sansa pe care o are Laurentiu ca sa poata trai independent si sa isi faca o cariera. Multi copii din Ferentari sunt interesati sa mearga la scoala si dispun de abilitatile necesare, insa lipsa resurselor financiare si a lipsei de asistenta la efectuarea temelor ii impiedica sa faca acest lucru.

^ go top

(c) Fundatia Caminul Phillip, 06.2003
design de Andrei Ionescu