Choose your language: English | Romanian  IMPREUNA LA SCOALA PROGRAM PENTRU INTEGRAREA COPIILOR RROMI

Context cultural

Situatia sociala a populatiei roma se inrautateste datorita tranzitiei politice si economice din societatea romaneasca. In acest context, copiii sunt cei care sufera cel mai mult din cauza saraciei si lipsei de asistenta medicala si sociala. Mai mult, unii dintre acesti copii abia daca primesc ajutor din partea parintilor pentru efectuarea temelor, restul fiind nevoiti sa se descurce singuri. Aceasta situatie este determinata de faptul ca multi dintre parinti sunt analfabeti. In aceste conditii, este foarte putin probabil ca acesti copii sa invete sau chiar sa frecventeze scoala.

^ go top

Ce oferim noi

Caminul Phillip este implicat activ in integrarea copiilor romi in sistemul educational si in prevenirea abandonului scolar. Am infiintat doua centre de zi in cadrul a doua scoli locale frecventate de copii, unde ei beneficiaza de sprijin educational specializat, asistenta sociala si educatie multiculturala. Copiii beneficiaza, de asemenea, de sprijin pentru continuarea studiilor si de orientare profesionala.

Cele doua scoli au pus la dispozitia fundatiei cate o sala de clasa. Aceste sali de clasa au fost mobilate cu banci noi, scaune, dulapuri, computer, printer, televizor, video si un casetofon.

^ go top

Activitati zilnice

  • Asistenta oferita la efectuarea temelor de 4 profesori care lucreaza in Centrul de Zi de la Scoala nr. 2 si de 5 profesori care lucreaza in Centrul de Zi de la Scoala nr. 148
  • meditatii diferite materii: matematica, fizica, chimie, limba si literatura romana
  • sandwich-uri, fructe si dulciuri, zilnic
  • rechizite si materiale auxiliare
  • activitati extracurriculare: desen, pictura, cantece si dansuri, creatii literare, cursuri de limbi straine (engleza, franceza), cursuri de limba romani, cultura si civilizatia etniei roma, concursuri

^ go top

Alte activitati

Supervizarea intalnirilor dintre parinti si profesori; copii si profesori; copii, profesori si parinti. Subiectele de discutie includ: constientizarea parintilor cu privire la importanta educatiei pentru copil; dezvoltarea capacitatilor de a-si creste copiii; aplicarea curriculum-urilor; pregatirea profesorilor pentru a putea lucra cu copiii defavorizati; riscurile consumului de droguri si alcool, ale prostitutiei.

^ go top

Servicii sociale

  • Elaborarea si actualizarea anchetelor sociale pentru fiecare copil, care includ informatii despre familie, scoala, stare de sanatate si o evaluare a nevoilor sociale/personale
  • Implementarea unei strategii adecvate de interventie in functie de nevoile individuale
  • asigurarea de consiliere individuala pentru ameliorarea devierilor comportamentale si emotionale ale copiilor

^ go top

Rezultate

De la inceputul acestui proiect, notele copiilor s-au imbunatatit considerabil si s-a reusit prevenirea abandonul scolar, prin mentinerea copiilor la cursuri. Impactul asupra copiilor si parintilor a fost extrem de pozitiv. Rezultatele excelente ale acestui proiect demonstreaza ca integrarea copiilor romi in sistemul educational poate fi realizata cu succes.

^ go top

(c) Fundatia Caminul Phillip, 06.2003
design de Andrei Ionescu