Choose your language: English | Romanian  CENTRUL DE ZI DIN VALEA NEHOIASULUI

Profilul comunitatii

Situat in muntii din nord-vestul judetului Buzau, orasului Nehoiu i se mai spune si "Montesnevium" versiunea in latina pentru "Muntele Inzapezit" datorita terenurilor accidentate si satelor izolate, imprastiate printre vai si piscuri. In prezent, orasul are o populatie de 12.635 locuitori, dintre care doar 3.200 sunt angajati in activitati sociale. Aproximativ 2.000 de locuitori sunt sub varsta de 18 ani. In conformitate cu un studiu recent aplicat pe un esantion de 43 de familii (cuprinzand 252 persoane, dintre care 155 copii), a reiesit ca 91% din populatia din Nehoiu a declarat ca veniturile lor sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor economice de baza. Cu o rata a somajului de 52,3%, 39 dintre cele 43 de familii au declarat ca nu dispun de resursele necesare pentru a-si creste copiii.

O evaluare recenta facuta de Fundatia Ceminul Phillip a identificat 96 copii in situatii extrem de dificile, care necesitau asistenta urgenta pentru imbanatatirea conditiilor de viata si a standardelor educationale.

^ go top

Ce oferim noi

Fundatia Caminul Phillip a initiat un proiect pentru a asigura asistenta sociala si sprijin educational pentru copiii din aceasta zona. Un alt scop al proiectului este prevenirea si reducerea abandonului copilului si, implicit, institutionalizarea acestora. Nu in ultimul rand, urmarim deinstitutionalizarea unor copii din aceasta zona si plasarea lor in familii cu asistenta maternala.

Datorita unei bune colaborari dintre fundatia Caminul Phillip si autoritatile locale, Primaria Nehoiu a oferit o cladire pentru infiintarea Centrului de Zi, pentru desfasurarea activitatilor. Cladirea alocata era intr-o stare accentuata de deteriorare si a trebuit sa o renovam in totalitate. Pe langa reamenajare, s-au construit unele spatii necesare desfasurarii activitatilor in Centrul de Zi: toalete, baie, bucatarie si depozit pentru mancare. Centrul de Zi a functionat pe o perioada limita intr-o clasa veche a scolii din zona.

Membrii personalului de la Fundatia Caminul Phillip aprovizioneaza saptamanal Centrul de Zi din Nehoiu. De asemenea, personalul monitorizeaza diversele activitati, ca sa se asigure ca acestea se desfasoara in conformitate cu obiectivele proiectului.

^ go top

Activitati si servicii

  • Asistarea zilnica prin programe educationale a unui numar de 40 de copii (dintre care unii au abandonat temporar sau definitiv scoala), sub indrumarea a 4 profesori si a unui asistent social. Acestia ii ajuta pe copii la efectuarea temelor, iar pe cei care au ramas in urma ii ajuta sa ajunga la acelasi nivel cu colegii de clasa
  • Masa calda, fructe si dulciuri, zilnic
  • Rechizite, incaltaminte si imbracaminte
  • Activitati de divertisment si/sau culturale care stimuleaza creativitatea, gandirea critica, rezolvarea problemelor, motiveaza participarea la concursuri cu alti copii si insufla sentimentul de apartenenta la comunitate
  • Tabere de vara
  • Asistenta legala pentru obtinerea actelor de identitate
  • Activitati de (re)integrare familiala, menite sa uneasca si/sau sa refaca relatiile familiale, implicand toata familia in activitati recreative si/sau concursuri amicale
  • Asistenta medicala in functie de nevoi, consultatii periodice si campanii de vaccinare
  • Asistarea in familie a unui numar de 56 copii (alimente, rechizite, imbracaminte)

^ go top

Programul familiilor cu asistenta maternala

In prezent, un numar mare de copii din Valea Nehoiasului sunt institutionalizati. Parintii lor sunt foarte saraci si fara loc de munca. Ei nu au atat de multe oportunitati de munca cum au locuitorii din zone urbane.

S-a reusit dezinstitutionalizarea a 10 copii si plasarea lor in familii cu asistenta maternala. Aceste familii alternative primesc lunar ajutor financiar necesar pentru cresterea si educarea acestor copii. In fiecare saptamana, membrii personalului de la Caminul Phillip monitorizeaza situatia fiecarei familii.

^ go top

Rezultate

Viata copiilor din programul familiilor cu asistenta maternala s-a schimbat complet. Copiii s-au integrat rapid in noile lor familii, unde au primit toata dragostea, afectiunea si protectia de care aveau nevoie. Succesul acestui program este un rezultat esential al proiectului din Valea Nehoiasului.

Inca de la inceputul activitatilor din Centrul de Zi, rezultatele scolare ale copiilor s-au imbunatatit semnificativ si riscul de a fi abandonati sau de a abandona scoala s-a diminuat considerabil.

^ go top

(c) Fundatia Caminul Phillip, 06.2003
design de Andrei Ionescu