Choose your language: English | Romanian  COPII IN SITUATIE DE RISC: POVESTI ADEVARATE DESPRE SCHIMBARE SI SUCCES

« back | next »

Fetita care nu a avut o papusa

Dintre numeroasele povesti de succes ale copiilor asistati de fundatia Caminul Phillip, cea a Claudiei este una dintre cele mai relevante.

In urma cu 10 ani, Ovidiu si Viorica Filipescu au inceput sa lucreze in cartierul Ferentari, una dintre cele mai sarace zone din Bucuresti, cu un numar mare de copii de etnie roma analfabeti, cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani. Printre acesti copii se numara o fetita mai speciala, cuminte, ascultatoare, interesata sa studieze si sa devina cineva in viata. Isi dorea sa aiba o profesie si sa poata munci, ca sa nu mai fie saraca la fel ca parintii ei. Numele acestei fetite ambitioase era Claudia si provenea dintr-o familie cu 5 membrii. Pentru ca parintii ei nu au frecventat scoala, ei nu au fost interesati sa isi trimita copiii la scoala. Ca rezultat, Claudia nu a mers la scoala pana la varsta de 12 ani.

La varsta la care fetele deja viseaza sa devina doctorite sau profesoare, tot ce isi dorea Claudia era o papusa si sa invete sa scrie si sa citeasca, pentru ca nu citise niciodata un basm. Cand Viorica i-a pus pentru prima oara un pix in mana si Claudia a putut sa scrie primul cuvant, a fost foarte fericita. Incepand cu ziua aceea viata ei s-a schimbat; a inceput sa aiba sens. Curand a primit si prima ei papusa, impreuna cu alte jucarii la care visase dintotdeauna.

Claudia a devenit beneficiara fundatiei Caminul Phillip, coordonata de familia Filipescu. Aici a fost primita cu dragoste si intelegere. Cu ajutorul profesorilor din Centrul de Zi, Claudia a invatat sa scrie si sa citeasca. A reusit sa recupereze ciclul primar si apoi a absolvit 8 clase. Dupa aceea a urmat scoala profesionala. Datorita colaborarii Fundatiei Caminul Phillip cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Claudia a putut absolvi clasa a 7-a si a 8-a intr-un singur an scolar, timp in care a frecventat si cursurile scolii profesionale.

Insa sprijinul oferit de fundatie nu s-a oprit aici. Viorica si Ovidiu au incurajat-o pe Claudia sa isi intemeieze o familie si au ajutat-o sa-si gaseasca o casa. De asemenea, ea a fost angajata de Caminul Phillip la Gradinita nr. 245, in toamna anului 2002. Acum Claudia are aproape 20 de ani si este constienta ca fara interventia fundatiei Caminul Phillip nu ar fi putut ajunge unde este azi.

«Cand eram mica nici nu aveam curajul sa visez ca voi absolvi scoala si ca voi avea posibilitatea sa lucrez undeva, insa acum incurajez toate fetele care nu merg la scoala sa imi urmeze exemplul.»

^ go top

(c) Fundatia Caminul Phillip, 06.2003
design de Andrei Ionescu